Wednesday, January 04, 2012

      Rezeki Tahun Baru



      2nd time pregnancy test pada 31 Disember 2011
      Alhamdulillah result pun positif juga
      Rezeki tahun baru untuk kami sekeluarga
      Semalam dah double confirm
      Kandungan baruuuuuu lagi sekitar 5 minggu
      Dijangka melahirkan pada 3 September 2012
      Terus berdebar jadinya..huhu..
      Tapi mudah jugak nak mengira umur 'adik'
      Perkembangan ikut bulan semasa
      Sama la macam Aryan
      Lahir bulan Disember
      Jadi bila masuk bulan Januari
      Umurnya satu bulan
      Dan begitulah seterusnya

      Jadi nasihat Dr Yusman yang baik hati tu
      Jaga pemakanan, amik supplement ikut peraturan, minum dan rehat secukupnya
      Ye Dr. saya akan ingat nasihat Dr tu


      Doa saya semoga Allah berkati kami seisi keluarga dan murahkan rezeki kami.
      Syukur Ya Rabb atas segala kurniaanMu
      Semoga DIA memberikan saya kekuatan dan ketabahan sepanjang proses mengandung kali ni
      Kawan-kawan semua doakan saya ye!


      Doa Agar Anak Dalam Kandungan Dipelihara

      "Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

      Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Ameen.

      Apabila tayar tinggal dua


      Sejak dari zaman belajar hubby dah mula tunggang motosikal
      Tapi bila start keje dan ekonomi agak kukuh sikit
      Tahun 2008 hubby tukar moto baru, cat pun kaler baru-Putih idaman hati
      Dalam 2 tahun pakai moto tu
      Hubby accident seminggu selepas kami kawen-16 Feb 2009
      Tapi moto tu masih dikekalkan sehingga hubby eksiden buat kali ke dua
      Masa tu saya sedang mengandungkan Aryan sekitar 5-6 bulan
      Baru hubby tukar moto lain pada 2010
      Memandangkan keadaan moto lama dah agak kritikal setelah 2x eksiden
      Tapi tak lama pun pakai moto baru tu
      Hubby eksiden lagi
      Kali ni eksiden agak teruk sampai dimasukkan ke dewan bedah kerana luka agak dalam
      Darah banyak sangat keluardari tisu bahu yang agak 'terburai' disebelah tangan kanan
      Pasrah dengan keputusan (Mahkamah Tinggi dan Pegawai JPJ- Parent-in-law & adik beradik sebelah hubby)
      Moto tu dijual lagi buat kesekian kalinya
      Makan bermulalah episod beroda 4 ke tempat kerja
      Setahun tanpa moto
      Tahun ni alhamdulillah hubby di beri keizinan untuk beroda dua kembali
      Kalo ditanya pendapat saya
      Memang jauh di sudut hati saya
      Saya risau dan takut peristiwa 'berumah' di hospital berlaku lagi
      Detik-detik berjuang antara hidup dan mati
      Sampai satu tahap saya pun tak tau macam mana nak beriaksi bila terima berita sebegitu
      Tapi ape-ape pun saya takkan putus berdoa
      Semoga hubby diberikan keselamatan pergi dan pulang
      Sebab saya tau niat hubby ikhlas untuk mendapatkan rezeki untuk kami sekeluarga
      I love you Abang.. Aryan and adik love Abah

      Friday, December 30, 2011

      Jualan Gudang

      Tak tau nak update ape
      Tapi terpikir nak kongsi cerita dan gambar-gambar hasil borongan
      Sepanjang tahun 2011 ni

      JUALAN GUDANG PUREEN

      Memang pengunjung tegar la kami ke sini
      Kadang-kadang tu siap mendapat tempahan dari sedara mara dan sahabat-sahabat di pejabat
      Banyak sangat dah menyumbang di MyDear Sale ni
      3 set pagar, highchair, infant car seat, toddler car seat, tolocar, 3 sets of stroller fan, bantal dan katil bayi---- Lengkap semuanya.


      Saya dan suami memang penyokong tegar jualan gudang
      Tapi tak ingat sejak bila
      Rasanya-rasanya semasa mengandungkan Aryan dulu
      Sekitar kandungan berusia 4 bulan
      Kiranya lepas habis mabuk-mabuk dulu
      Terus pandai tengok website shoppingnsale


      Sejak tu dah pandai subscribe email kat website tu dan LIKE kat FB jugak
      Cumanya jualan gudang ni sesuai bagi mereka yang suka buat stok dan tak kisah kuar duit banyak sekaligus
      Pastu berbulan-bulan dah tak payah pikir dah bab barang-barang tu semua
      Tapi bukan sebarangan orang 'mampu bertahan' dengan jualan gudang a.k.a warehouse sale ni

      Yang penting kena memenuhi kebanyakan dari kriteria ni:


      1. Anda bukan jenis nak soping dalam tempat sejuk dan dingin
      2. Ada bukan jenis yang "looking for brand" tapi yang penting value for money
      3. Anda jenis tak kisah nak bersesak dan 'agak' berebut
      4. Suami anda pun jenis yang tak kisah nak bersesak, takkan tarik muka kelat or mungkin boleh tolong jaga anak semasa anda 'berebut'. Tak pun bawak kawan/peneman in case untuk jaga barang ke, pegi tandas ke
      4. Boleh bangun awal dan tggu paling kurang sejam sebelum pintu dibuka
      5. Sanggup beratur laaaama sebab selalunya barisan agak panjang dan kena tunggu paling kurang 1 jam
      6. Tak kisah boleh berjalan jauh sebab tempat letak keta memang takde yang dekat-dekat kecuali anda sampai selepas subuh walaupun jualan bermula pukul 10.


      Some tips (credit to Zaahirah Mohammad)

      1.go early, DO NOT BRING SMALL CHILDREN
      - setakat ni saya memang bawak anak, bawak tikar atau alas duduk, bawak bekal contohnya biskut, roti dan air, cari port kosong dan suami akan tolong jaga anak dulu sementara saya gi berebut.

      2.Cash is better, the queue is shorter
      -Tapi tak tentu jugak sebab kebanyakkan orang dah tau pasal jualan gudang ni, maka sama je cash or credit card

      3.Bring along husband(to pay) and brothers/sisters to choose stuffs /clothes.. Don't be surprised, they will be more excited than you haha
      - Yup, saya dan suami akan bergilir-gilir jaga anak. Bila suami pegi untuk 2nd round, saya mula buat penyaringan barang-barang yang sangat perlu daripada hasil rebutan 1st round. Selalunya berlaku masa Pureen Warehouse sale.

      4. Go early morning Saturday, especially f you plan to buy clothes.. kalau beli toiletries lmbt pn takpe..tp baju2 lawa and best cepat abis..so pegi awal
      5. Take a heavy breakfast hehehe
      -Kalo terbangun lewat, kami selalu beli pack breakfast @McD je, trus bawak bekal makan kat sana


      p/s: Syukur dapat suami yang sekepala dan menyokong ni. Idak ke stress kalo dapat suami yang suka merungut dan cemberut je. Potong stim nak soping!

      Thursday, October 06, 2011

      Cuti-cuti Malaysia


      TAK SABARNYA NAK SAMPAI SINI
      MOGA ADA REZEKI
      INSYAALLAH




      SELAMAT BERCUTI!!!

      Monday, October 03, 2011

      Makanan Pejal buat Aryan

      Ramai Ibu-ibu yang tak sabar nak tunggu baby berumur 6 bulan sebab tak sabar nak bagi makanan pejal. Semangat berkobar-kobar nak suap anak makan, maklumlah selama ni baby hanya minum susu sahaja tak kiralah susu ibu mahu pun susu formula.

      Tapi sejauh manakah ibu-ibu di luar sana yang bersemangat kental untuk masakkan sendiri makanan anak-anak/ baby sebagai menu harian?

      Sejauh manakah ibu-ibu belajar mengenai ilmu pemakanan untuk bayi?

      Setakat manakah kita sedar sesungguhnya konsep makanan yang betul dan seimbang mempengaruhi pembentukkan anak-anak/baby kita pada masa hadapan?

      Saya tak berani nak komen pasal orang lain, sebab setiap orang ada hujah dan pandangan sendiri. Memandangkan Aryan anak pertama kami, pelbagai dugaan sepanjang mengandung ditempuh sehingga Aryan lahir ke dunia, membuatkan saya menanam azam memberikan yang terbaik untuk Aryan setelah saya GAGAL untuk 'exclusive breastfeed' Aryan. huhu..

      Maka saya membuat persiapan awal bertanyakan sahabat-sahabat di FB, di forum atau mana-mana halaman perbincangan maya untuk isu pemakan baby ni. Alhamdulillah mendapat pamplet "Dietry Guidelines Help to Protect Against Allergy" semasa mendapatkan vaksinasi pneumacoccol di Klinik Annur ketika Aryan berumur 5 bulan. Kami agak terkejut pada mulanya bila Dr K bertanya "Dah bagi makan ke?". Kami pulak soal Dr K "Dah boleh makan ke sebelum umur 6 bulan?" Nak tau apa jawapan Pakar kanak-kanak tu? "Boleh dah, berat dia pun dah double dari asal (lahir). Kalo taknak takpa, tunggu 6 bulan. Kalo nampak dia macam lapar bagi la". Tapi setelah berbincang dengan En. Suami, kami membuat keputusan untuk tetap memulakan makanan pejal pertaman Aryan bila dia berumur 6 bulan.

      Disamping tu juga, pada PBAKL tahun ni saya ambil peluang beli buku-buku berkaitan penyediaan makanan untuk anak-anak. Antaranya seperti:

      Buku-buku diatas banyak membantu saya memahami konsep gizi seimbang untuk kanak-kanak, cara persediaan, cara pemilihan bahan mentah dan resepi-resipi ringkas yang boleh dipraktikan di rumah. Agak mencabar jugak proses penyedeiaan menu ni sebab baru tau anak-anak ni pun cerewet jugak orangnya. Bukan boleh menu yang sama setiap hari. Kadang-kadang mati akal nak fikirkan nak bagi makan apa bila Aryan dah mula buat macam tak berselera dan jemu dengan sesuatu makanan tu. Ni baru Aryan berumur 9 bulan, dia dah pandai tunjuk selera. Bayangkan dah setahun nanti, makanya memang kena jadi Masterchef la gamaknya; pandai masak semua jenis makanan.huhu..

      Ni antara menu yang pernah saya sediakan untuk Aryan:

      Usia 6 bulan
      Minggu 1-2: Bubur nasi kosong (tanpa garam, gula atau sebarang perisa tambahan), kemudian di blend dan di tapis. Saya masak untuk stok 3-4 hari, kemudian asingkan dalam plastik beg. 1 palstik bag, 1 hari. Setiap pagi, panaskan, tapis untuk dihantar ke rumah pengasuh. Aryan makan sekali sehari bagi tempoh 2 minggu pertama ni. Mula-mula suap, bersemangat dia makan. Maklumlah dapat merasa benda yang baru.

      Minggu 3-4: Bubur nasi+ Carrot yang dipotong bulat. Sama jugak masak untuk stok 4 hari, bila dah habis buat yang baru. Tak masak banyak lebih dari tempoh tu bagi mengurangkan rasa dan zat. Masih dikisar, di tapis dan disimpan dalam peti sejuk. Pada sebelah petang, selepas ambil dari umah pengasuh, saya suap biskut Milna perisa pisang atau oren untuk Aryan. Dua keping setiap hidangan.

      Usia 7 bulan
      Bila dah 7 bulan, Aryan masih makan bubur nasi tapi saya masukkan sumber protein pula. Contohnya mula-mula saya perkenalkan ayam+carrot+nasi. Minggu ke 2 ayam+bayam+nasi. Minggu ke 3 daging lembu+brokoli+nasi dan ikan bilis+saderi+carrot/bayam+nasi. Cumanya untuk ikan bilis tu leceh sket sebab ambil masa untuk buang tulang ikan tu. Tapi masih perlu ditapis, risau jugak tercekik tulang.huhu..

      Usia 8 bulan
      Aryan mula makan daging dan saderi yang dicampur dalam bubur nasi. Mula-mula masak tu, memang nampak dan rasa sedap. Dia pun berselera makan sebab mungkin manis daging dan wangi saderi tu membangkitkan selera. Tapi seminggu lebih makan daging, Aryan sembelit. Jadi saya tukar semula daging kepada Ayam/ikan bilis. Mungkin boleh bagi daging, tapi kena selang seli dengan sumber protein lain. Selepas tu baru saya terfikir untuk bagi buah kisar epal/pisang/limau/oren selepas Aryan makan hidangan daging bagi mengurangkan risiko sembelit. Alhamdulillah, buah-buahan membantu.

      Usia 9 bulan
      Aryan tak sihat, muntah-muntah sepanjang seminggu awal bulan ni. Semua makanan yang biasa saya masak, Aryan tolak. Akhirnya sebab risau dia hanya minum susu, saya cuba masak sup kentang+ikan bilis. At least ada jugak sumber karbohidrat buat Aryan. Alhamdulillah Aryan mahu makan kentang. Ikutkan Aryan memang tak suka hidangan berasaskan kentang. Kali pertama saya cuba buat kentang rebus kemudian dilenyek bersama susu, memang Aryan buat muka pelik sangat. Sesudu je suapan, Aryan dah luah balik. Ingatkan saya yang masak kentang lenyek tu tak sedap...sedih jugak bila anak reject. Kali ke dua masa perjalanan balik kampung untuk raya, kami singgah di RnR Tapah, hubby belikan mashed potato. Aryan buat muka pelik jugak walaupun separuh bekas habis. Mungkin lapar gamaknya masa tu, pastu bila dah agak kenyang dia buat gaya-gaya nak muntah pulak. Kali ke 3 semasa kami makan di Kenny Rogers. Memang sengaja saya order mashed potato as a side dishes, rupanya Aryan tolak lagi. So, kesimpulannya dia memang tak suka kentang! Masa demam hari ke 2, Aryan dah menolak sup kentang. Makanya saya dan hubby TERPAKSA jugak belikan nestum sebab ikutkan kami berat hati nak bagi Aryan makan 'makanan segera'. Tapi lagi susah hati kalo Aryan tak mahu makan apa-apa. huhu..Roti pun memang Aryan tak berapa gemar.

      Selepas pulih dari demam saya buat sup ikan dan suap bersama nasi yang panas-panas. Tak lenyek pun sebab saya nak latih Aryan mengunyah (sebab selama ni makan bubur dia telan je!). Lagipun Aryan dah ada 8 batang gigi, so saya tak risau sangat. Memang menu baru buat Aryan berselera sangat sampai separuh pinggan nasi habis licin. Gembiranya hati bila tengok anak kembali sihat dan berselera makan makanan yang di masak sendiri. Owh tak lupa jugak Aryan sangat suka bila disuap nasi dari JM Bariani dan nasi Arab dari Restoran Saba Cyberjaya. Besar betul selera dia. Syukur sangat dia tak memilih makanan janji nasi. Moga berat Aryan kembali bertambah sebab next month kena gi check-up lagi sebab bulan ni berat dia turun. huhu..

      Sekarang ni setiap petang Aryan akan duduk di atas highchair untuk dinner bersama-sama kami. Menunya mesti sama dengan apa yang kami makan, tapi semestinya bukan hidangan pedas dan berempah untuk Aryan. No more biscuit for dinner. Besar dah anak kami rupanya, pandai memilih pulak tu. Sekejapnya masa berlalu.

      Monday, September 26, 2011

      Dietry Guidelines Help to Protect Against Allergy

      Proper feeding is of utmost importance in preventing allergies.

      • Exclusive breast feeding for the first 6 months provides the ideal protection.
      • Weaning foods should not be given too early (Solid foods should be introduce at 6 months).
      • Avoid strongly allergenic foods for the first year.
      • Add only one mew food per week so that food that is not well-tolerated can be recognized and removed.
      Reference: Summary from the opinion issued by the EU Scientific Committee on Food (SCF, 1991), the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGAN, 1993), the Nutritional Commission of German Pediatric Society (1996).

      Foods which are LEAST LIKELY to cause allergic reactions:
      (to be introduced from 6 month)
      1. Rice
      2. Pear
      3. Prune
      4. Carrot
      5. Apple

      Foods which are usually well tolerated, but OCCASIONALLY CAUSE allergic reactions:
      (to be introduced from 6 month)
      1. Barley
      2. Apricot
      3. Beef
      4. Wheat
      5. Plum
      6. Spinach
      7. Cabbage
      8. Oat
      9. Banana
      10. Chicken
      11. Peach
      12. Broccoli
      12. Lamb
      13. Turnip
      14. Potato
      15. Cherry
      16. Corn

      Foods which are MOST LIKELY to cause allergic reactions:
      (to be introduced from 9 month)
      1. Berries (strawberry and rasberry)
      2. Egg yolk (mut be fully cooked)
      3. Legumes (soyabeans, beans)
      4. Fish

      Food which are HIGHLY ALLERGENIC:
      (to be introduce from 12 month)
      1. Seafood (prawns, crabs, dried and fish scallops)
      2. Peanuts
      3. Egg white

      p/s: Thanks Dr K from Klinik Pakar Kanak2 Annur for the sharing the guidelines

      Friday, July 29, 2011

      Hari Bahagia Radin & Kartini

      Ok..Cite dah basi
      Sebulan dah kot sebab majlis ni pada 25 Jun 2011
      Tak sempat nak edit gambar
      Bila sekarang ada kelapangan sket
      Curi-curi jugak masa untuk menulis

      Pengantin lelaki merupakan kawan saya semasa di UPM
      Kami amik kursus yang sama, Bioteknologi
      Selepas habis ijazah, Radin sambung ke peringkat sarjana di UPM juga
      Manakala saya menyambung perjuangan di UiTM
      Masih contact especially kalo ada kawan-kawan yang nak melangsungkan walimah
      Atau reunion
      Atau sekadar sembang-sembang kosong
      Atau sebagai 'silent reader' di blog
      Zaujah Radin, Kartini merupakan junior kami di UPM
      Mungkin masa tu kot diaorang kenal
      Saya tak tau cerita sangat
      Just dengar-dengar khabar angin
      Tapi dalam diam-diam mendoakan yang terbaik untuk jodoh mereka berdua

      Oleh sebab itu
      Bila mendapat undangan khusus dari Radin untuk walimah mereka
      Saya sangat gembira
      Memang berhasrat nak ke Batu Pahat makan nasi beriani
      Mujur la Radin menjemput walaupun dah last minit sangat
      Tapi berusaha jugak pergi
      Ye la, kalo kita sendiri mesti happy kan
      Bila ramai kawan-kawan dapat hadir pada hari bahagia kita
      Bila ramai-ramai mengaminkan doa yang dibacakan
      Tapi saya memang tak dapat stay lama untuk majlis tu
      Bergegas pulang sebab hubby keje pulak disebelah malamnya
      Ape-ape pun doa kami seisi keluarga kepada mempelai
      Agar dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah
      Sentiasa berada di bwah lindunganNYA
      Semoga keluarga ini berbahagia di dunia dan di akhirat

      p/s: Tak sempat singgah Umbai makan seafood..

      Thursday, July 28, 2011

      Apabila anak anda demam..

      Hari ini telah masuk hari kedua Aiman mengalami demam dan tidak dapat ke sekolah. Macam biasa setiap kali Aiman demam pasti dia akan turut mengalami batuk, selsema dan sakit tekak. Ketika waktu malam, demam Aiman menjadi agak teruk namun di siang hari, Aiman masih aktif. Semasa Aiman kecil dahulu, setiap kali Aiman demam saya memang akan ambil cuti untuk menjaganya di rumah. Namun, kali ini saya tidak ambil cuti dan tinggalkannya di rumah pengasuh bersama-sama adiknya, Aqilah.

      Mengapa kali ini saya tidak mengambil cuti? Adakah saya sudah tidak risau lagi dengan keadaan anak saya yang demam? Sudah berkurangkah kasih sayang saya? Jawapannya, bukan saya tidak sayang lagi anak saya ini, Aiman lah buah hati pengarang jantung saya, hero kesayangan saya, cuma kerisauan saya sedikit berkurang kali ini kerana Aiman sudah mencapai umur 7 tahun.

      Mengikut ilmu kedoktoran yang saya pelajari, kanak-kanak yang berumur di bawah umur 7 tahun sahaja yang akan terdedah kepada sawan demam (febrile fits) apabila mereka mengalami demam panas. Bagi yang berumur 7 tahun ke atas, risikonya telah tiada. Jadi, inilah menyebabkan saya kurang risau apabila Aiman mengalami demam. Jika kanak-kanak berusia 7 tahun ke atas terkena sawan kebiasaanya ia bukan disebabkan sawan demam (febrile fits) tetapi disebabkan perkara-perkara lain seperti Epilepsi.

      Bagi ibu-ibu yang mempunyai anak-anak yang berusia kurang daripada 7 tahun, saya tekankan jangan ambil ringan apabila anak-anak anda demam!. Berikut adalah langkah-langkah yang sepatutnya anda ambil ketika anak anda demam:

      1. Kalau boleh anda ambillah cuti.

      Jika anda sendiri yang memantau tahap suhu badan anak-anak anda sewaktu mereka demam, sudah tentu anda akan lebih teliti berbanding kakitangan taska ataupun pengasuh. Kadang kala mereka terlepas pandang.

      2. Periksa samada tubuh anak anda memerlukan antibiotik.

      Biasanya kalau anda bawa anak-anak anda ke klinik swasta, doktor di klinik tersebut biasanya akan bagi antibiotik. Jangan ambil antiobiotik tersebut sekiranya anak anda cuma mengalami demam viral, kerana demam viral tidak memerlukan antibiotik. Antibiotik diperlukan untuk demam yang disebabkan oleh bakteria sahaja dan ketika tonsil bengkak. Kalau hanya tekak merah tetapi tonsil tidak bengkak, anak anda tidak memerlukan antibiotik. Adakalanya, saya tidak faham mengapa doktor di klinik swasta suka bagi antibiotik, tetapi ada juga kes ibubapa sendiri yang beriya-iya meminta antibiotik (ini pernah dialami sendiri oleh saya sewaktu bertugas, siap marah-marah saya lagi sebab tidak bagi antibiotik). Hal ini kerana, jika anak anda makan antibiotik, sedangkan sebenarnya badannya tidak memerlukan antibiotik tersebut, imuniti badan anak anda akan jadi lemah. Imuniti badan yang kuat amat diperlukan supaya tidak mudah diserang penyakit di masa akan datang.

      3. Bezakan antara demam viral dan demam disebabkan oleh bacteria.

      Jika demam viral biasanya kanak-kanak tersebut aktif (seperti tidak demam) di siang hari tetapi suhunya panas di malam hari. Jika demam disebabkan bacteria, kanak-kanak sememangnya tidak aktif dan kelihatan lemah sepanjang hari.

      4. Sediakan ubat yang sewajarnya untuk anak anda.

      Selain ubat demam samada Syrup Paracetamol atau Syrup Brufen untuk demam, anda juga perlu menyimpan ubat pil yang dimasukkan ke dalam dubur kanak-kanak atau namanya Supp Paracetamol (SUPP PCM). Bagi bayi yang berat kurang daripada 12kg, gunalah supp PCM 125mg, jika berat melebihi 12kg, guna supp PCM 250mg. Saya nasihatkan supaya ibu-ibu sentiasa menyimpan bekalan supp PCM ini di dalam peti walaupun semasa anak tidak demam, kerana jika tiba-tiba anak anda demam kuat pada waktu malam, anda hanya perlu memasukkan ubat ini dengan kadar yang segera ke dalam duburnya. Selepas memasukkan ubat ini biasanya suhu badan akan dapat turun dengan kadar yang cepat berbanding dengan meminum Syrup Paracetamol. Ini kerana jika suhu badan kanak-kanak sangat tinggi, mereka akan terdedah mendapat sawan demam (febrile fits). Nauzubillah....

      5. Selain daripada menyediakan ubat apa lagi yang perlu anda lakukan?

      Selain menyediakan ubat, anda juga perlu sentiasa tuam kepala dan ketiak anak anda pada waktu malam untuk mengawal suhu. Sememangnya memerlukan pengorbanan berjaga malam jika anak demam. Akan tetapi yakinlah bahawa anda akan mendapat pahala yang besar dengan pengorbanan ini.

      Secara kesimpulannya, kawallah suhu badan dan jagalah anak anda sebaik-baiknya sewaktu mereka demam. Ini kerana jika mereka terkena sawan, sel-sel otak mereka boleh mengalami kerosakan kekal, perkara itu sangat perlu anda dielakkan daripada terjadi.


      Selain itu, jika demam anak anda berterusan melebihi 3 hari dan keadaannya bertambah teruk seperti muntah, mengadu sakit perut atau susah bernafas segera membawa anak anda ke jabatan kecemasan untuk rawatan lanjut kerana dibimbangi anak anda mengalami demam denggi, kerana sekarang ini kes-kes denggi semakin menular.

      Semoga bermanafaat buat semua. Insya-Allah

      Credit: -Artikel Iluvislam.com
      Dr Che Engku Nor Bahiyah bt Che Engku Muda bertugas sebagai pegawai perubatan dan bertugas di Kementerian Kesihatan Malaysia

      ~~~@@@~~~@@@~~~@@@~~~@@@~~~

      Seawal usia Aryan 2 minggu Aryan penah mengalami panas badan atau dedar. Saya dapat rasakan perubahan suhu disebabkan direct BF Aryan masa tu. Jadi cepat-cepat kami ke hospital untuk dapatkan khidmat Doktor. Dr maklumkan suhunya normal cuma, agak biasa bagi bayi kita rasa badan dia panas sebab suhu badan dia senang "fluctuate". Atas nasihat Doktor juga, kami cepat-cepat cari termometer bagi memudahkan pemantauan suhu. Jenama Little Bean kami pilih sebab paling murah harganya untuk Infra Red thermometer. Kenapa bukan termometer biasa? Sebab infrared cepat dan mudah. Cepat dalam erti kata dalam sesaat dah boleh dapat bacaan dan mudah sebab hanya perlu masukkan munjung termometer ke telinga dan tekan butang "read". Hebat kan? Kalo jenama lain, mau jugak mencecah 3 angka!

      Kali kedua Aryan demam masa berusia 2 bulan lebih. Masa tu saya ambil cuti materniti tambahan dan menjaga Aryan dirumah. Pegang-pegang tangan dan dahi Aryan panas. Dia pun tidur je. Mujur ada termometer, jadi mudahlah bagi saya memeriksa suhu badannya. 38 darjah celsius! Cukup tinggi untuk baby berusia 3 bulan ke bawah dan boleh mengakibatkan sawan kalo dibiarkan. Disebabkan hubby kena attend meeting, maka buat pertama kalinya selepas bersalin saya kena memandu sambil membawa anak sendirian ke klinik. Kalutnya saya. Dengan baru nak pasang car seat, nak siapkan beg, salin baju dan siapkan Aryan. Mujur Aryan tak meragam sepanjang jalan ke klinik. Alhamdulillah. Kalo tak lagi kalut dibuatnya. Dok fikir-fikir jugak macam manalah keadaan baby kalo Si Ibu tak boleh memandu dan hanya mengharapkan suami disaat kecemasan begini? Nak pulak suami ada kerja yang tak boleh dielakkan. Nauzubillah!

      Moral of the story, belilah termometer untuk memudahkan anda. Setiap sejam sekali boleh pantau suhu anak apabila demam. At least boleh kurangkan sket kerisauan dan sedapkan hati. Boleh cari di Outlet Manjaku dan dapat harga semurah RM 99 untuk Infra-red. Bukan apa, suhu baby bukan macam suhu kita orang dewasa. Suhu badan mereka lebih cepat naik dalam waktu yang singkat. Petua orang tua2, jerlum badan terutama bahagian2 sendi seperti siku, belakang lutut, ketiak dan leher bagi mempercepatkan turunnya suhu ke paras normal. Ada yang cadangkan untuk tekapkan tuala basah di dada baby, tapi saya tak buat sebab kemungkinan baby untuk terdedah kepada penyakit paru-paru berair adalah tinggi. Apa yang penting, pakaikan baju 'air-cond' atau lebih dikenali sebagai baju lubang2, senang haba panas nak kuar dan jangan selimut mereka. Kalo tak haba lagi terperangkap. Belilah coolfever dan simpan dalam peti sejuk sebagai stok. Saya sendiri setiap kali travel, memang akan sentiasa bawa termometer, coolfever dan tuala kecil sebagai persediaan untuk sebarang kes kecemasan. Bekalan ubatan tak perlu risau sebab En. Pharmacist ada. Jadi order saja.

      p/s: Takut nak masukkan ubat bontot pada baby.Jadi Abah dia saja la yang masukkan.

      Makan-makan

      Hobi baru
      Sama-sama mengepam badan, huhu..
      Makanan sanagt best bila masa stress dengan keje
      Pastu stress pulak bila ada baju tak muat or ketat
      Sabor je la
      Bangi ni memang la syurga makanan
      Ada je tempat baru untuk di cuba
      Semua kedai nampak menarik dan menyelerakan


      TASTE RESTAURANT, SEKSYEN 9

      Melepaskan mengidam setelah Aryan berumur 7 bulan
      Hahaha..seronok la budak kecik tu dapat rasa sket nasi beriani
      Tapi tak surut-surut jugak air liurnya
      Siap gi pilih sendiri lauk apa yang nak
      Jadi apa lagi
      Sotong goreng rempah, ayam kampung goreng, Kari Udang, Kari sotong
      Semua bedal skali
      Ops! jangan salah faham ye
      Bukan saya makan sorang
      Satu pinggan untuk Mimi
      Satu pinggan lagi saya punya
      Tapi lauk tu kongsi la
      Hubby pulak order murtabak ayam
      Boleh tahan jugak la intinya
      Dan tak lupa juga air bandung special Hameediyah
      Baru la Penang!
      Online Feedback Download Eq linkEq link Download Account NoAccount No Eq link DownloadCmd368 SportsbookBk8 slot gamesRollex22 casinoRollex22 Live games
      sky777 malaysia sky777 malaysia Bk8 casino Maxbet and Ibcbet wbet malaysia betting
      rollex11 test id link alternatifNova88 sky777 register situs Nova88 terbaru winningft the best slots
      Wbet Sportsbook sky777 download malaysia citibet register
      w88live Live Betting| Sport Betting W88| mobile live casino Trusted w88live| vietnam W88 Poker| Welcome bonus vietnam w88live| sportsbook malaysia W88club| w88ok vietnam Welcome bonus| Trusted W88club mobile live casino| malaysia w88ok live casino| slot games W88boleh| Welcome bonus w88ok| Live Betting W88boleh thailand| mobile live casino w88ok Trusted| slot games indonesia W88 优德| Best w88ok Live Betting| Welcome bonus W88club malaysia| Trusted W88 优德 Sport Betting| Sport Betting W88club indonesia| mobile live casino w88ok Trusted| W88boleh vietnam slot games| slot games indonesia w88ok| Live Betting w88live thailand| Live Betting indonesia W88 优德| vietnam W88club Sport Betting| Trusted W88 Sport Betting| Sport Betting w88ok vietnam| vietnam W88club Sport Betting| W88club Best Welcome bonus| Welcome bonus W88| Live Betting W88| sportsbook W88boleh malaysia| vietnam W88club live casino| live casino W88 vietnam| W88 优德 Welcome bonus| W88boleh Best sportsbook| Poker W88 优德 Best| Poker thailand W88 优德| malaysia W88 mobile live casino| Welcome bonus W88 优德 Best| W88 indonesia Welcome bonus| indonesia W88 优德 Welcome bonus| http://citibet-my.gq http://kaskus.biz http://wilsonstateuniversity.com http://nova88malaysia.gq http://today4d.com http://citibet-my.tk